When does the one-month TIE deadline start?
“One month” is counted from a different moment depending on why you are in Spain. Find your case below.
Last verified: 27 October 2026
Students
If your student stay is longer than six months, you must request your TIE in person within one month of entering Spain.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 34.3If your student stay is six months or shorter, the TIE obligation does not apply: your visa covers your stay.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — arts. 34.3 and 208
Non-lucrative visa
With a non-lucrative residence visa, you must request your TIE in person within one month of entering Spain.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 63.5
Work (employee or self-employed)
For an initial general-regime employee or self-employed work permission, request the TIE within one month of your Social Security registration. Arrival alone is not the trigger.
Official source: RD 1155/2024 — arts. 73.3 and 85.8
Family reunification
For a first TIE after a general-regime family reunification visa, request the card within one month of entering Spain. This route is not the EU-family or Spanish-citizen-family procedure.
Official source: Ministerio de Inclusión — Hoja 8: reagrupación familiar
Renewals and approved authorizations
Where the TIE follows a granted residence authorization, the general card rule is one month from grant or when the authorization becomes effective. Use the approval notification for the card stage; a work permission conditional on Social Security registration has a different trigger.
Official source: RD 1155/2024 — art. 209.1
In the meantime
Your valid visa proves your legal situation from the day you enter Spain until you get your TIE.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 208Not meeting your TIE obligations can lead to penalties under Spain's immigration law, so apply on time.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 209.4
Get your own checklist, free
Answer a few simple questions and get your step-by-step plan with your real dates. No account.
Start freeFrequently asked questions
When does the TIE deadline start for students?
If your student stay is longer than six months, you must request your TIE in person within one month of entering Spain.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 34.3
When does it start with a non-lucrative visa?
With a non-lucrative residence visa, you must request your TIE in person within one month of entering Spain.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 63.5
When does it start with a work permission?
For an initial general-regime employee or self-employed work permission, request the TIE within one month of your Social Security registration. Arrival alone is not the trigger.
Official source: RD 1155/2024 — arts. 73.3 and 85.8
Am I legal in Spain before I get the TIE?
Your valid visa proves your legal situation from the day you enter Spain until you get your TIE.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 208
What if I already missed the deadline?
Your one-month window has already passed. You can still prepare and request your TIE, but not meeting TIE obligations can lead to penalties under Spain's immigration law. Consider asking a gestor or lawyer before your appointment.
Official source: Real Decreto 1155/2024 — art. 209.4
Related guides
EasyPap is not an official website. The EX-17 is a free official form: Download the free official EX-17 form. Last verified: 27 October 2026
